Fake or fact?

18-10-2021

Moulin de Lène -vinene fordeles under to betegnelser: AOC Languedoc og IGP Côtes de Thongue.
For os består en velplejet vingård af en velvalgt og tilpasset vinplante, levende jord og målt menneskelig handling. Vi forsøger at give mening til vores arbejde.
De 19 druesorter er i økologisk omlægning siden 2020.
Druerne er håndplukket og sorteret for blade og kviste inden fermentering.

16-11-2019

Vinavisen.dk: I rødvin er der tanniner, der stammer fra druernes skind, kerner og stilke. Tanninerne findes i øvrigt også i te og i træ, blandt andet det egetræ, der bruges til vinfade.
I hvidvine er der meget få tanniner. Det er der derimod i unge rødvine af en vis kvalitet. Men hvis druerne har været modne, vil tanninerne fra skindet være mindre stramme i smagen og give fylde til vinen. Tanniner fra kerner og stilke prøver man derimod at undgå ved en nænsom presning af druerne.
Tanninerne konserverer vinen mod iltning under lagringen, men efterhånden går de i forbindelse med vinens farvestoffer og andre stoffer i vinen og danner store molekyler, der synker til bunds som bundfald.
På den måde forsvinder den unge vins stramhed, og den lagrede vin bliver blødere. Samtidig er der udviklet mere komplekse aromastoffer – det, man kalder vinens bouquet – og vinen har skiftet farve fra det blåviolette mod det teglstensrøde.
Kunsten i dag består i at skabe store vine med bløde tanniner, der både gør det muligt at drikke vinene ret unge og lagre dem til fremtidig herlighed.

17-08-2019

Og hvorfor skal man absolut løfte sit eget glas, fordi en anden person ved bordet løfter sit glas og vil skåle med én - selv om man sidder med munden fuld af mad?

Men det er gamle skikke og egentlig meget hyggelige. Og vé den, der ikke hilser tilbage med løftet glas, men bare fortsætter med at klynge sig til kniv og gaffel. Det er groft uhøfligt.
Skikken med at klinke har man knyttet til en gammel legende. Ifølge den kom alle menneskets sanser til vinens gud, Dionysos (Bacchus), for at takke for de glæder, vinen bereder menneskenes børn.
Der var øjnene (synssansen) og hænderne (følesansen). Der var næsen (lugtesansen) og tungen (smagesansen). Alle var de lykkelige for deres magt. Kun øret (høresansen) var ked af det og stod lidt til en side.
- Hvad er der i vejen med dig? spurgte Dionysos.
- Mennesker kan se vinen, røre ved vinen, lugte vinen og smage den, svarede øret. - Men der er ingen, der kan høre vinen.
Og så bestemte Dionysos, at mennesker, der nyder den vidunderlige vin i hinandens selskab, skal støde deres glas sammen, så det siger kling.

17-08-2019

Rødvin mod depression

Så er vi tilbage igen med godt nyt om rødvin og helbred. De fleste, der har taget et glas rødvin efter en stressende arbejdsdag, kan sikkert nikke genkendende til den afslappende fornemmelse, der indfinder sig. 
Selvfølgelig har alkoholens virkning en del med sagen at gøre, men ny forskning tyder på, at stoffet resveratrol, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin, også spiller en vigtig rolle.
Bag forskningen står forskere fra University at Buffalo og Xuzhou Medical University i Kina, og det, de har fundet frem til, er, at resveratrol er i stand til at reducere stress ved at hæmme aktiveringen af et bestemt enzym i hjernen, som øger stressniveauet.

05-08-2018

Vinavisen.dk

En 23 år lang undersøgelse

I 23 år har forskere fra University College London fulgt drikkevanerne og det mentale helbred hos 9087 personer - der ved undersøgelsens start var mellem 35 og 55 år. Målet var at kortlægge sammenhængen mellem forbruget af alkohol og udviklingen af demens.
Oplysninger fra hospitalsvæsenet og optegnelser over dødsårsager viste, at 397 af forsøgspersonerne udviklede demens.

45% mindre risiko for demens


Nu har forskerne offentliggjort resultatet af deres mangeårige undersøgelse. Og det viser, at de personer, der ikke drak eller holdt op med at drikke vin, øl og anden alkohol, da de var midaldrende, havde hele 45% højere risiko for at udvikle demens, end de, der i alle årene havde et moderat alkoholforbrug. 
Med et moderat forbrug fulgte forskerne de britiske myndigheders retningslinjer, hvor grænsen går ved 14 genstande om ugen for både mænd og kvinder.
Hos de forsøgspersoner, der drak mere end 14 genstande om ugen, øgedes risikoen for demens til gengæld med 17%.
Man kan læse mere om undersøgelsen i British Medical Journal (BMJ).